Villawiki

Alles wat een Villa-bewoner moet weten

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


huissite

Huissite

De huissite is op maandag 28 september 2009 rond een uur of 5 'smiddags door Jaco gebouwd en in de jaren daarna eerst door hem en vervolgens ook door Daniël flink uitgebreid. Vanaf ca. 2020 heeft Andries er een (geel) sausje overheen gegoten. Kan het nog mooier? Doe je best!

De huissite draait op de huisserver, en het domein is eigendom van een bewoner. Momenteel Daniël.

De huissite heeft een paar onderdelen:

Bewoners

 1. De huislijst. Het werkt als een grote balans waar uitgaven van iedere (oud-)huisgenoot in opgenomen zijn en tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Fun fact: Deze lijst is al van vóór Wie Betaalt Wat.
  1. Als er iets fout gaat met de berekening, gebruik de “herbereken” link. Je kan de gedetaileerde berekening inzien door “herbereken” in de link te vervangen met “herbereken=details”.
 2. Elke bewoner heeft een mooie avatar. Wil jij nou jouw avatar vervangen? Dat kan!
 3. Nieuwe huisgenoot? Je kan de bewoners beheren in de database

Eetlijst

 1. Is de een opvolger van de papieren eetlijst op de koelkast, welk sinds ergens in het begin van de 21e eeuw gebruikt werd. Het design is ook een kleine homage aan deze papieren lijsten.
 2. Gebouwd door Daniël eind 2018 en in gebruik genomen op 24 januari 2019.
 3. Ook deze kan je bekijken inclusief alle oudbewoners.

Schoonmaakrooster

 1. De eerste versie werd door Jaco in 2009 gebouwd. Voor die tijd deden we daar niet echt aan. Ook na introductie was het eerst vooral iets voor de mensen van boven, beneden duurde het nog wat langere voordat we er wat mee deden.
 2. De oude versie maakte een vast rooster met een paar huisgenoten eerlijk verdeeld over een paar taken door op een knop te drukken, welk je dan kon printen en ophangen. Het stuurde ook emails namens de schoonmaaknazi als je niet op tijd aangaf iets te doen. Maar deed je het niet, dan kwam vanzelf de volgende aan de beurt.
 3. In praktijk vonden we dat niet chill, omdat sommigen dan gewoon hun taak verzaakten en het vanzelf op iemand anders bord terecht kwam. Dus bouwde Daniël in 2012 een nieuwe versie, die wat meer functies had maar als belangrijkste je je taak niet kon verzaken en het naar iemand anders geschoven werd.
 4. Het schoonmaakrooster kan je eenvoudig vanaf de site instellen. Maak je je zorgen dat de emails het niet doen? Ga naar https://www.villa-bvd.nl/?testEmail=[jouw%20emailadres] om een testmailtje te versturen naar het opgegeven adres.

Quotes

 1. Berichten, de oudste en originele functie. Tegenwoordig wat minder gebruikt sinds we een WhatsApp huis appgroep hebben, maar nog steeds veel gebruikt voor quotes en handig voor wat langere dingen dan op WhatsApp handig is.
  1. In berichten kan je een beperkte set BB-code gebruiken: [b], [u] en [i] voor vet, onderstreept en schuin, [img] voor plaatjes, [url] voor linkjes, [code] voor code-blokken, [video] voor videos (incl. youtube), webm voor HTML5 webm video.
  2. Je kan permalinks naar een bericht met het hashtekentje rechtboven krijgen.
  3. Afbeeldingen worden lokaal gecachet, dus geen zorgen over dode urls.
  4. De zoekfunctie zoekt zowel in naam, onderwerp en bericht.
  5. Als je zoekt op “lichtkrant” krijg je een nieuwe knop, waarmee je alle lichtkrantberichten kan zien.
  6. Tegenwoordig wordt deze pagina uitsluitend gebruikt voor quotes

Webmail

 1. De webmail kan je op inloggen met catch-all@villa-bvd.nl als gebruiker en het bekende wachtwoord. Daarmee kan je alle email inzien die naar adressen wordt gestuurd die niet bestaan. Om adressen die wél bestaan te beheren, moet je inloggen op DirectAdmin: http://mail.villa-bvd.nl:2222, username villabvd.

Legacy

 1. De TV-gids is een overblijfsel van toen er nog gratis IPTV op de Campus was. Je kon daarmee als je op de Campus of op BvD was via de site TV kijken. Tegenwoordig werkt dat helaas niet meer, en is het enkel nog bruikbaar als TV-gids. De TV-gids is begin februari 2019 stuk gegaan doordat de API waar de data uit trokken verwijderd is.
 2. Het Shower Sound System laat je muziek in de douche bedienen.
 3. Met RDP (staat voor Remote Desktop Protocol, ofwel Extern Bureaublad) kan je met je Windows-PC die thuis aan staat verbinden als je ergens anders bent. Handig als je even extern bij je PC moet.
 4. Met de VPN kan je bij het interne netwerk van de Villa van buitenaf, vergelijkbaar met hoe de CampusNET VPN werkt. Je kan dan bijv. bij de shares op de huisserver voor foto's. Of gebruik het als je gewoonweg je verbinding beter wilt beveiligen op een onbeveiligd netwerk.

Naast deze features heeft de huissite ook nog flink wat verborgen features. Als je een INFer bent komt je er misschien wel achter. En anders blijft het een goedbewaard geheim wat alleen oud-huisgenoten weten. :)

Beheer

Om de huissite verder te beheren is er geen functie op de site zelf, je moet dingen direct in de database aanpassen. De website draait op Postgres, en je kan een beheertool vinden op https://pgadmin.villa-bvd.nl/. Login is root@villa-bvd.nl en wachtwoord kan je aan een huisgenoot vragen.

Je kunt daarin bijv. nieuwe huisgenoten toevoegen door ze aan de “bewoners” tabel toe te voegen, of iemand oudhuisgenoot maken door zijn/haar rij in de tabel aan te passen, je kan een log met gefaalde logins zien, en meer zaken.

Meer weten over de WiFi?

huissite.txt · Laatst gewijzigd: 2023/04/20 13:03 door villabvd

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki